Sambal Goreng Jawa

The first time I made Sambal Goreng Jawa, I have to say it was the best.  Everyone at my mom’s house claims that the dish is so delicious.  Indeed it was.  Here’s the recipe for you to try it yourself.  Unfortunately, the recipe is in Bahasa Melayu. I will try my best to translate it into English.

Bahan-bahan dipotong dadu dan digoreng:

1 paket Tempeh
4 keping Tahu keras
1 biji ubi kentang yang bersaiz besar atau 2 biji ubi kentang bersaiz kecil – dipotong dadu
6 keping hati ayam – goreng dahulu, selepas itu dipotong dadu
6 keping hempedal ayam – goreng dahulu, selepas itu dipotong dadu
Bahan-bahan diatas yang dipotong dadu jangan terlalu kecil, kerana takut hancur.  Goreng bahan-bahan diatas.

Bahan-bahan di blend dan ditumis:
2 inci halia
2 inci lengkuas
10 tangkai cili kering – boleh dikurangkan sekiranya tidak mahu pedas

Bahan-bahan yang dimayang dan dihiris halus:
3 ulas bawang putih
1 biji labu bawang besar
3 biji lada merah
3 biji lada hijau
10 batang kacang panjang – dipotong serong

Bahan-bahan direndam:
2 keping tahu kering – setelah lembut digunting kecil, jangan terlalu kecil
1 paket soo hoon
Setengah peket udang kering

Lain-lain bahan:
2 genggam udang basah – buang kulit udang, boleh guna yang udang yang kecil atau yang besar
1 cawan kicap pekat – kicap manis lebih bagus – saya guna Kicap jenama ABC
Garam
Gula

Cara penyediaan:
Tumis bahan yang diblend sampai naik minyak.
Kemudian masukkan udang basah dan udang kering. Kacau rata.
Masukkan kacang panjang, cili merah dan cili hijau. Kacau lagi.
Masukkan pula bawang besar, bawang putih, dan semua bahan yang telah digoreng, i.e. hati ayam, hempedal ayam, tempeh, ubi kentang, soo hoon dan tahu. Kacau rata.
Masukkan garam.
Masukkan gula sekiranya mahu manis sedikit.
Hidang dengan nasi impit atau nasi panas.

Dried Soo hoon in a packet

Fresh Ginger (Halia) and fresh Galangal (Lengkuas)

Fresh Garlic, Onion, Ginger (Halia) and fresh Galangal (Lengkuas)

Longbean and red and green chillies

Tahu kering yang direndam

Cili kering, halia dan lengkuas untuk diblend

Semua bahan-bahan yand digoreng: tahu, tempeh, hati ayam, hempedal ayam dan ubi kentang

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s