Nasi Goreng Kerabu Nenas – Chef Riz

Nasi digoreng bersama herba aromatik tempatan, Ulaman segar dan nanas

Hidangan 2 org

4 cawan nasi putih, disejukan

4 sudu masak minyak sawit

3 ulas bawang putih, dicincang

5 ulas bawang merah, dihiris

2 btg serai, dihiris halus

1 bunga kantan, dihiris halus

4 helai daun limau purut, dihiris halus

4 tangkai cili padi, dihiris halus

3 butir telur

120g isi dada ayam, dihiris

12 ekor udang sederhana, dikupas kulitnya

100g kobis, dihiris

100g kacang panjang

100g nanas, didadu

4 sudu masak sambal belacan (lebih jika suka lagi pedas)

1 sudu masak sos tiram

1 sudu masak nam pla (kicap ikan Thai)

Daun pisang & Sedikit ulam-Ulaman segar bersama sambal Belacan & Keropok ikan untuk menghidang.

  • Panaskan minyak di dalam kuali “non-stick”, tumiskan bawang merah dan putih bersama serai, bunga kantan, daun limau dan cili padi hingga kekuningan dan berbau harum, masukan pula isi ayam dan Udang ke dalam kuali, goreng seketika hingga ayam dan Udang masak dan bertukar warna. Kemudian masukan nenas. Masak seketika.
  • Masukan kobis, kacang panjang dan nasi ke dalam kuali, goreng-kacau nasi dengan api yang kuat sebentar sebelum nasi goreng diperasakan dengan sambal belacan, sos tiram, nam pla dan bubuhkan garam jika perlu. Selalunya saya tidak gunakan garam dlm Resipi ini kerana sambal belacan, sos tiram dan nam pla telah ada mengandungi garam.
  • Hidangkan nasi ‘Goreng’ Kerabu panas-panas ditabur dengan hirisan serai, bunga kantan dan daun limau purut bersama ulam-ulaman segar dan sambal belacan.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s